Денков е отказал категорично да бъде отложено приемането на териториалните планове

...
Денков е отказал категорично да бъде отложено приемането на териториалните планове
Коментари Харесай

Денков попари протестиращите миньори и енергетици

Денков е отказал изрично да бъде отсрочено приемането на териториалните проекти за въглищните райони. Въпреки митингите и блокадите в страната това ще стане през днешния ден на съвещание на кабинета, предаде БНР.

-->
Среща сред премиера акад. Николай Денков и президентите на КНСБ – Пламен Димитров и на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов се е провела в петък заран, оповестиха във Facebook от двата синдиката. Tя е била по покана на министър-председателя, показват от КНСБ.

Отговорите, дадени от Денков, не удовлетворяват синдикатите. Хората по места ще вземат решение по какъв начин ще не престават митингите.

„ Президентът на КНСБ настоя държавното управление и партиите от ръководещата коалиция да подхващат всички нужни дейности пред Европейска комисия за отсрочване на периода за показване на териториалните проекти за обективен преход “, информираот КНСБ.

От КТ „ Подкрепа “ показват, че упованията на протестиращите не са се оправдали. И допълват, че държавното управление ще прегледа плановете на териториалните проекти „ с козметични промени “.

„ Решението на държавното управление за утвърждение на документите в настоящия им тип ще обезсмисли едно бъдещо съглашение на министър-председателя и синдикатите “, разясняват още от синдиката.

„ Загробването на българската енергетика е закононарушение, което няма да позволим. Искаме да се сътвори механизъм за потенциал или посредством различен метод да се подсигурява сигурността на електроенергийната система “, показват още от КТ „ Подкрепа “.

Междувременно  Радослав Рибарски от ПП-ДБ разяснява пред публицисти, че фактът, че " всички страни в Европейски Съюз към този момент са подали своите териториални проекти и се възползват от тези пари, удостоверява, че ние още веднъж се бавим в нещо, което би трябвало да подкрепи тези райони ". 

" И в Полша, и в Гърция, и в Чехия има сходни проблеми, само че те се възползват от тези средства, с цел да развият тези райони в друга посока. Никъде в териториалните проекти не са заложени съответни дати, даже в тези решения, които одобряваме, постоянно се залага датата 2038 година ", добави Рибарски.

" Ние виждаме, че политиката на Европейски Съюз по декарбонизация оказва директно въздействие върху тези централи, а точно цената на въглеродните излъчвания прави сега тяхната сила непродаваема. Това са резултатите, които виждаме от тази декарбонизационна цел, която следва цяла Европа. Това би трябвало да бъде отразено и да бъде понижен този резултат точно с тези пари по териториалните проекти ", добави депутатът. 

" Министерство на енергетиката няколко пъти се се срещаха с миньори, само че когато няма разговор се стига точно до това ", разяснява Рибарски митингите на миньори и енергетици. 

Той уточни, че при тези разисквания постоянно се е апелирало за оферти от заетите в този бранш. Всеки един проект, който беше оповестен през годините, тъй като такива проекти са направени и по времето на ГЕРБ - получаваха рецензия, добави депутатът. 

Рибарски посочи, че териториалните проекти са за понижаване на резултатите, които засягат хората, заети в този бранш. Той уточни, че 2038 година е годината, избрана за извеждане от употреба на топлоенергийните централи. Не би трябвало да бъркате затваряне с извеждане от употреба. В момента няма утвърдени териториални проекти и комплексът не работи на цялостния си потенциал и това е задоволително, с цел да покаже резултатът от декарбонизационните политики, означи той. 

Преди седмица митинг във връзка със ориста на въглищните централи и бъдещето на енергетиката се състоя в центъра на София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР